تاریخچه کمیته بین المللی پارالمپیک
اصطلاح پارالمپیک از ترکیب لغات یونانی "پارا" به معنای "کنار" یا "موازی" و "همراه" و المپیک به وجود آمده است تا به این ترتیب نزدیکی و اهمیت نهضت المپیک و معلولین نشان داده شود.
کمیته بینالمللی پارلمپیک (IPC) سازمانی برای دستیابی به اعتلای ورزش و توسعه فرصتهای ورزشی برابر برای تمامی افراد دارای معلولیت از سطح مبتدی تا نخبه میباشد که ترویج ارزشهای پارالمپیک شامل جرأت، اراده، الهام بخشی و برابری جزء مأموریتهای اصلی آن محسوب میشود و به عنوان سازمان جهانی متولی جنبش پارالمپیک شناخته شده است.
IPC در ۲۲ سپتامبر ۱۹۸۹ تأسیس شد. این سازمان غیرانتقاعی بینالمللی دارای ۱۷۴ عضو به عنوان کمیتههای ملی پارالمپیک (NPCs) از ۵ قاره میباشد. مجمع عمومی IPC عالیترین مرجع تصمیمگیری ورزشهای معلولین میباشد که توسط هیأت رئیسه و کمیته اجرایی اداره میشود و مقر آن در شهر بن آلمان است. "دکتر رابرت استید وارد" اولین رئیس کمیتههای بینالمللی پارالمپیک بود که تا سال ۲۰۰۱ این مسئولیت را به عهده داشت.
بازیهای پارالمپیک
چهار سال پس از تأسیس مرکز ضایعات نخاعی در بیمارستان «استوک مندویل» انگلستان توسط دکتر «لودویک گاتمن» و استفاده از ورزش برای توانبخشی معلولین جنگ جهانی دوم، اولین دوره مسابقات ورزشی ویژه «ورزشکاران ویلچری» به نام «بازیهای استوک مندویل» همزمان با افتتاحیه پانزدهمین دوره «بازیهای المپیک تابستانی ۱۹۴۸ لندن» برگزار شد.
در سال ۱۹۵۲ کمیته بین المللی «بازیهای استوک مندویل» تشکیل شد. ۱۹۶۰ اولین دوره بازیهای پارالمپیک بلافاصله بعد از بازیهای المپیک در رم ایتالیا برگزار گردید. از آن سال بازیهای پارالمپیک هر ۴ سال یک بار به طور منظم برگزار و با برگزاری اولین دوره پارالمپیک زمستانی در سال ۱۹۷۶ سوئد ارتقاء کیفی و کمی آن همچنان ادامه دارد.
برای ورود به کمیته پارالمپیک ایران کلیک کنید.
انسانهای دوران باستان به اهمیت حرکت برای رهایی از دردها و درمان آگاه بودهاند. این امر را میتوان در تاریخ چین، هند و روم باستان به خوبی مشاهده نمود.
دانشمندان ایرانی نیز از قبیل زکریای رازی و ابن سینا بر اهمیت تمرینات بدنی برای بهرهمندی از یک زندگی سالم و مفید تأکید نمودهاند. پیشرفت علم و تکنولوژی، در کنار رشد کمی معلولیتهای ناشی از عوامل بهداشتی، حوادث طبیعی و جنگ موجب شد به ورزش به عنوان یک پدیده اجتماعی به طور جدی توجه شود.
وقوع جنگهای جهانی اول و دوم و خیل عظیم معلولیتهای ناشی از جنگ موجب شد امکانات گوناگونی در این زمینه در آمریکا و بعضی از کشورهای اروپایی دایر شود. در این زمان مجامع و مراکز علمی و تحقیقاتی فعالیت خود را به طور جدی در بخشهای فیزیوتراپی، طب ورزشی و سایر علوم مرتبط برای کاهش عوارض ناشی از معلولیت آغاز کردند.
تأسیس آسایشگاههای ویژه برای آسیب دیدگان ضایعات نخاعی توسط یکی از جراحان معروف انگلیسی به نام دکتر «وانس جونز» را میتوان جدیترین اقدام برای بازتوانی معلولین دانست. این مرکز توانست با بهرهگیری از امکانات و تمرینات پزشکی - ورزشی تجربهای سودمند در زمینه ورزش معلولین به سایر کشورها معرفی نماید. نتایج حیرتآور درمان از راه ورزش، موجی عظیم در اهمیت و ضرورت پرداختن به این پدیده مهم را در سراسر دنیا ایجاد و وم تأسیس تشکیلات مستقل و قدرتمند ورزشی معلولین را بیش از پیش نمایان ساخت.
با وقوع انقلاب اسلامی در بهمن سال ۱۳۵۷، ایران شاهد تحولات وسیع و عمیقی در حوزههای مختلف ی، اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و . گردید. بر طبق آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO) حدود 15 درصد جمعیت کره زمین با معضل معلولیت مواجه است که این رقم بر اساس آمار سازمان ملل (UN) و با وجود تغییراتی در نگاه به جامعه هدف به ۱۰ درصد تقلیل مییابد.
تاریخچه کمیته ملی پارالمپیک ایران
نگاه عمیق اسلامی و انسانی جمهوری اسلامی به جامعه هدف فوق موجب گردید اولین قدم در حمایت ورزشی از این جامعه در کشور با تأسیس فدراسیون ورزش های معلولین در سال ۱۳۵۸، یعنی یک سال پس از پیروزی انقلاب صورت تحقق یافته و این فدراسیون یکی از مراکز تحت پوشش سازمان تربیت بدنی (وقت) گردد و ۶ رشته ورزشی شامل دو و میدانی، شنا، وزنه برداری، تنیس روی میز، بسکتبال با ویلچر و والیبال نشسته فعالیت خود را آغاز نمایند.
با آغاز جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹ و ورود جانبازان عزیز به صحنه اجتماع وم باز پروری جسمی و روحی آنان مورد توجه قرار گرفت و با انضمام نام جانبازان، فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین با مأموریت جدیدی جهت جذب و حمایت از این گروه مسئولیت سنگین تری را بر عهده گرفت. جامعه هدف در این فدراسیون شامل افراد قطع عضو، ضایعات نخاعی، کمتوانان ذهنی، فلج مغزیها و نابینایان و کمبینایان را تشکیل میدادند و این فدراسیون عضو پنج سازمان بین المللی ورزشی با نام اختصاری ISODs گردید.
در سال ۱۳۷۷ با توسعه کمی و کیفی دهها رشته ورزشی و افزایش وسیع تعداد ورزشکاران در سطح کشور، وم استقلال و جدایی ورزشهای نابینایان و کمبینایان مورد توجه قرار گرفته و با پیشنهاد فدراسیون جانبازان و با موافقت سازمان تربیت بدنی (وقت) فدراسیون ورزشهای نابینایان و کم بینایان به صورت مستقل فعالیت خود را آغاز کرد.
در سال ۱۳۷۷ و با تاکید کمیته بین المللی پارالمپیک (IPC) مبنی بر اام تشکیل کمیته ملی پارالمپیک (NPC) در ایران جهت شرکت در بازیهای پارالمپیک تابستانی و زمستانی و سفر رئیس وقت آن آقای "دکتر رابرت استیدوارد" و دیدار با رئیس وقت مجلس شورای اسلامی (آقای ناطق نوری) فرآیند تأیید و تأسیس این کمیته در کشور آغاز گردید.
در 1379/11/17 پس از تدوین و تایید اساسنامه کمیته ملی پارالمپیک در هیات اجرایی کمیته ملی المپیک، اولین مجمع عمومی این کمیته برگزار و رئیس، دبیر، سه عضو هیات رئیسه و شش عضو اجرایی این کمیته به مدت 4 سال انتخاب و عملاً ورزشهای تابستانی و زمستانی این دو فدراسیون جهت حضور در مسابقات آسیایی، جهانی و پارالمپیکی تحت پوشش مالی، آموزشی و فنی این کمیته قرار گرفت.
در تاریخ 1395/06/10 پس از سالها پیگیری کمیته ملی پارالمپیک در خصوص طرح انتزاع این کمیته از کمیته ملی المپیک، مجلس شورای اسلامی با تصویب این طرح دو فوریتی عملاً گام بسیار مهمی در استقلال کمیته ملی پارالمپیک به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی برداشت. با تدوین و تصویب اساسنامه جدید کمیته ملی پارالمپیک و ابلاغ آن از سوی معاون اول محترم ریاست جمهوری در تاریخ 1397/06/03 عملاً این کمیته با مأموریت و حمایت از جامعه هدف در حوزههای پرورشی، همگانی، قهرمانی و حرفهای و قبول مسئولیتهای بیشتر به رسالت تاریخی خود عمل مینماید.
براساس اساسنامه جدید کمیته علاوه بر عضویت نمایندگان دو فدراسیون "ورزشهای جانبازان و معلولین" و "ورزشهای نابینایان و کمبینایان" که متولی جذب، پرورش و توسعه رشتههای مختلف تابستانی و زمستانی هستند. نمایندگان فدراسیونهای ملی تیر و کمان، دوچرخهسواری، تنیس، تکواندو، بدمینتون، تنیس روی میز، کانو، سوارکاری، پزشکی ورزشی، دانشآموزی، دانشجویی و کارگری که جامعه هدف این کمیته را تحت پوشش دارند به عضویت مجمع عمومی این کمیته درآمده و مأموریت خود را آغاز نمودند.
در حال حاضر کمیته ملی پارالمپیک با حمایت از ۱۹ ورزش تابستانی پارالمپیک از ۲۳ رشته ورزشی در IPC و ۳ رشته ورزشی زمستانی از ۶ رشته ورزشی در IPC چتر فراگیر حمایت خود را از فدراسیونهای ملی که ورزشکاران مرد و زن در جامعه هدف این کمیته را جذب مینمایند و از آنها حمایت مینماید.
14 رشته ورزشی تابستانی (انفرادی) پارالمپیک: دو و میدانی، شنا، وزنه برداری، تنیس روی میز، دوچرخه سواری، بوچیا، تنیس، سوارکاری، بدمینتون، تکواندو، تیر و کمان، تیراندازی، جودو، کانو
5 رشته ورزشی تابستانی (تیمی) پارالمپیک: والیبال نشسته، بسکتبال با ویلچر، فوتبال ۷ نفره، گلبال، فوتبال ۵ نفره
3 رشته ورزشی زمستانی (انفرادی) پارالمپیک: اسکی آلپاین، اسکی راهپیمایی، اسنوبرد
محصولات توانبخشی کمک حرکتی کوشا
بازی های پارالمپیک چیست - المپیک بازی های پارالمپیک - رشته های پارالمپیک در ایران - رشته های پارالمپیک در جهان
پارالمپیک ,کمیته ,ورزشی ,رشته ,فدراسیون ,معلولین ,رشته ورزشی ,ورزشهای نابینایان ,فدراسیون ورزشهای ,اولین دوره ,بازیهای پارالمپیک ,رشته ورزشی تابستانی ,رشته ورزشی زمستانی ,مجلس شورای اسلامی ,فدراسیون ورزشهای جانبازان